Puut ja pensaat punertuu, kukat,
ruohot lakastuu.
Tuuli leyhyy hiljaa, tuutii
kypsää viljaa.
Kesä
on kohta ohitse ja syksy monine väreineen odottaa. Nautitaan väreistä ja
pienistäkin yksityiskohdista. Ei vaivuta synkkyyteen hämärän tullen, vaan
viritellään monia virkistäviä asioita. Yhdessä saamme monta hauskaa hetkeä aikaan!
Viljasta virtaa
Maa-
ja kotitalousnaiset kampanjoivat tänä vuonna viljan puolesta. Me saamme
viljasta virtaa. Maalaismarkkinat ovat syyskuussa aidossa ympäristössä, kun
niitä vietetään Kalajoella, Tyngän myllyllä. Järjestömme myy leivänjuurta ja
jauhot voi ostaa myllyltä. Sitten kotiin leipomaan. Taikinaan lisätään kuituja,
marjoja tai hedelmän paloja. Leivästä tulee terveellistä ja sillä jaksaa
pidempään. Viemme viljaviestiäeteenpäin ja innostamme ihmisiä leipomaan itse.
Myös puuroihin saa vaihtelua, kun sekoittaa erilaisia ryynejä. Rohkeutta
kokeiluihin.Veikeä vilja, kiva kuitu -tilaisuuksia on monia ympäri Keski-Pohjanmaata.
Käsityöt
Sukkapuikot
saavat taas heilua. Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. luovutamme sukkia, lapasia
ja muita kudonnaisia diakoneille kaikkiin seurakuntiin. He jakavat puolestamme
lämmintä jouluiloa lapsille. Kaikilla ei ole mummuja tai tätejä, jotka
huolehtisivat villatuotteista lapsiperheille. Nyt iloa saavat sekä kutojat että
lahjan saajat. Pidetään yhteisiä sukkakökkiä ja virkistytään toistemme seurassa.
Käsityömessureissulta saamme uusia lankoja, uusia vinkkejä ja uusia
mallituotteita, joita voimme hyödyntää oman harrastuksemme parissa.
Sadonkorjuujuhlat
Kesän
kovat ponnistukset ovat takanapäin ja siirrytään vähän seesteisempään vaiheeseen
vuoden kierrossa. Kun syksyn sato alkaa olla laareissa, vietämme seurakunnan ja
MTK:n kanssa kirkkopyhää. Silloin pannaan arkivaatteet naulaan, pyhäistä päälle
ja kiitetään sadosta, joka on saatu. Toisinaan sitä tulee niukemmin ja oisinaan
runsaammin. Nautitaan kodin lämmöstä ja mukavista järjestönaisista.
Marja-Leena Vuollet
....................................................................
Viljatuotteet ovat tärkeä hiilihydraattien,
proteiinien, kivennäisaineiden, B-ryhmän vitamiinien ja ravintokuidun lähde. Marjat
vitamiineineen ja flavonoideineen suorastaan pursuavat puolustuskykyä. Kun nämä
kaksi yhdistetään, syntyy terveellinen ja maukas välipala ja jälkiruoka.
Mikäpä estää nauttimasta marjapuuroa tai puuroa marjojen kera myös aamu- ja
iltapalalla. Pitemmän kypsymisajan vaativia puuroja kannattaa keitellä kerralla
reilumpi annos, sillä puuro säilyy jääkaapissa useita päiviä.
Arkioloissa maito sopii hyvin marjapuuron
kyytipojaksi, mutta vierastarjoilussa vaniljakastike tuo lisämakua ja näköä
jälkiruoka-annokseen. Vaihtele rohkeasti marjoja ja viljoja, niin saat uudenlaisia
makuelämyksiä.
HELENA LAHDENPERÄ
Viljasta virtaa ja marjaisia viljaherkkuja
Puolukka-ruispuuro
uunissa
2 dl ruisjauhoja
1 dl ruisrouhetta
1 l vettä
2 dl puolukkasurvosta
¼ tl suolaa
0,5 dl sokeria
Mittaa aineet uunivuokaan ja sekoita. Hauduta uunissa
150 as- teessa noin tunti. Sekoita haudutuksen aikana pari kertaa. Tarjoa maidon
kanssa. Puuro maistuu myös kylmänä.
Ruis-puolukkavaahto
5 dl kiehuvaa vettä
2 dl ruis- tai ruissihtijauhoja
2 dl puolukkasurvosta
sokeria
vaniljasokeria
Mittaa kiehuva vesi kulhoon ja lisää ruisjauhot
voimakkaasti vatkaten. Vatkaa seosta yleiskoneessa tai sähkövatkaimella noin 15
minuuttia. Lisää puolukkasurvos ja vatkaa edelleen, kunnes vaahto on ilmavaa ja
vaaleanpunaista. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
Punaherukka-ohrapuuro
2 dl punaherukoita tai 1 dl
punaherukkamehua
7 dl vettä
2 dl ohrajauhoja
¾ dl sokeria
¼ tl suolaa
Kiehauta marjat ja vesi. Ripottele jauhot voimakkaasti
vatkat mehuun. Hauduta puuroa noin 20 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta
puuro sokerilla ja suolripauksella. Anna puuron jäähtyä haaleaksi. Voit
halutessasi vatkata sen kuohkeaksi sähkövatkaimella. Tarjoa puuron kanssa
maitoa tai vaniljakastiketta.
Mustikka-grahampuuro
8 dl vettä
2 dl grahamjauhoja
5-6 dl mustikoita
¾ dl sokeria
¼ tl suolaa Kiehauta vesi ja vatkaa jauhot sekaan. Hauduta välillä
sekoittaen 20 minuuttia. Lisää mustikat, sokeri ja suola ja hauduta vielä hetken
aikaa. Tarjoa haaleana tai kylmänä maidon tai vaniljakastikkeen kanssa.
Omenainen
marjapuuro
5 dl vettä
2 omenaa
2 dl punaherukoita tai
1 dl punaherukkamehua
1 dl kauraleseitä
¾ dl sokeria
¼ tl suolaa
Leikkaa kotimaiset omenat pieniksi kuutioiksi.
Ulkomaiset omenat on hyvä kuoria. Lisää omenat ja viinimarjat veden joukkoon
kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon kauraleseet ja anna puuron kypsyä
miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Sekoita puuroa kylmänä maidon kanssa.
Puurojen
ainesuhteet ja kypsymisajat
Viljavalmiste
|
dl/l
|
kypsymisaika
|
Suurimot
|
||
Kaurasuurimot tai -rouhe
|
1½-2
|
40-50 min
|
Mannasuurimot
|
1½
|
10-15 min
|
Ohrasuurimot, kokonaiset
|
1½
|
2-3 tuntia
|
Ohrasuurimot, rikotut
|
1½
|
45-60 min
|
Riisi
|
1½
|
30-50 min
|
Spelttihelmet ja -rouhe
|
2½-3
|
40-50 min
|
Spelttimannasuurimot
|
1½-2
|
15-20 min
|
Hiutaleet
|
||
Kaurahiutaleet
|
3-4
|
10-15 min
|
Ohrahiutaleet
|
3-4
|
10-15 min
|
Riisihiutaleet
|
3
|
10-15 min
|
Ruishiutaleet
|
3-4
|
10-15 min
|
Spelttihiutaleet
|
4
|
20-30 min
|
Vehnähiutaleet
|
3-4
|
10-15 min
|
Jauhot
|
||
Grahamjauhot
|
3
|
15-20 min
|
Kaurajauhot
|
2½
|
45-60 min
|
Ohrajauhot
|
3
|
15-20 min
|
Ruisjauhot
|
3
|
45-60 min
|
Spelttijauhot
|
3
|
15-20 min
|
Lähde: Maaviesti 3/2012
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti