Ruokaralli
on Maaseudun Sivistysliiton Uutispuuro- ja Syökkö nää lähiruokaa
-hankkeiden sekä MTK-Pohjois-Suomen Maaseutuelinkeinojen kehittämisen
tiedotus-, koordinaatio- ja aktivointihankkeen järjestämä
tapahtumasarja, jossa järjestetään useita tapahtumia eri puolilla
Pohjois-Pohjanmaata.
Ruokarallin
tavoitteena vaalia ruokaperinteitä ja nostaa paikallisen ruoan ja
ruoantuotannon arvostusta. Tavoitteena on nostaa aihe julkiseen
keskusteluun ruohonjuuritasolta päättäjiin asti ja saada mukaan ihmisiä
kylistä ja kaupungeista.
Ruokarallin ohjelmana on kerätä nimiä ruokakulttuurivetoomukseen:
”Ruokaralli kiersi vuonna 2013 Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa viikolla 24.
Matkan varrella viestireppua veivät paikalliset asukkaat, kuntapoliitikot, kyläyhdistykset, yrittäjät ja ruoan tuottajat.
Viestireppuun
kerääntyi monipuolisen maakunnan makuja tuntureilta ja rannikoilta,
järviltä ja peltoaukeilta muun muassa kalaa, rieskaa, marjoja, sieniä,
poroa, lammasta, perunaa. Noin 550 kilometrin matkalla paikalliset
toimijat esittelivät asuinpaikkansa ruokaperinteitä ja huipputuotteita.
Me
ruokaralliin osallistuneet haluamme antaa paikalliselle
ruokakulttuurille sille kuuluvan arvon. Haluamme, että kuluttajat saavat
käyttöönsä helposti laadukkaita ja tuoreita paikallisia tuotteita.
Haluamme vaalia ja kehittää paikallisia ruokaperinteitä sekä pitää yllä
eri paikkakuntien omaleimaisuutta. Vetoamme yksittäisten kuluttajien
valintoihin ja julkisen sekä kaupallisen hankintojen merkitykseen
paikallisen ruokakulttuurin ja ruoantuotannon kukoistuksessa.”
Seija Varila ja Marja-Leena Vuollet tarjoilivat tervetuliaismaljan. Pikareissa oli Finn Springin vissyä ja mustaherukka/mansikka/vadelmamehua. Helena Saaarenpää oli keittänyt punaista heraa ja Marja-Leena huituvelliä leipäjuuston paloilla. Yleisölle annettiin reseptejä sekä Koti-lehtiä.
Kaupunginjohtaja oli sitä mieltä, että huituvelliä pitäisi olla tarjolla kalajokisissa ravintoloissa, sen verran maistuvaa se hänestä oli!
Kalajoella Tapion tuvalla tarjottiin myös Tyngän myllyn ohrasuurimoista valmistettua ohrapuuroa, ja kaveriksi tyrnisoppaa. Tapahtumassa grillattiin ja koottiin ruokakori kalajokisista raaka-aineista.
Ruokaviestin tuli Alavieskasta ja sen otti vastaan Kalajoella kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raili Myllylä. Eteenpäin viestiä lähdettiin viemään polkupyörällä Yppäriin.
Valmisteluun
ovat osallistuneet myös paikalliset MTK-yhdistykset, Maa- ja
kotitalousnaiset sekä uusi maaseutuelämyksiä-hanke, joka jatkaa siihen
mihin Makuja maalta-hanke jäi.
Tapahtumaa järjestämässä olivat MTK-Kalajoki, Rieska-Leader sekä Maaseutuelämyksiä-hanke.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti