torstai 13. kesäkuuta 2013

Ruokaralli Kalajoella

Kalajoella RUOKARALLI -tapahtuma järjestettiin 12.6.2013 klo 12.00 Tapion tuvalla.   

Ruokaralli on Maaseudun Sivistysliiton Uutispuuro- ja Syökkö nää lähiruokaa -hankkeiden sekä MTK-Pohjois-Suomen Maaseutuelinkeinojen kehittämisen tiedotus-, koordinaatio- ja aktivointihankkeen järjestämä tapahtumasarja, jossa järjestetään useita tapahtumia eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata.

Ruokarallin tavoitteena vaalia ruokaperinteitä ja nostaa paikallisen ruoan ja ruoantuotannon arvostusta. Tavoitteena on nostaa aihe julkiseen keskusteluun ruohonjuuritasolta päättäjiin asti ja saada mukaan ihmisiä kylistä ja kaupungeista.


Ruokarallin ohjelmana on kerätä nimiä ruokakulttuurivetoomukseen:

”Ruokaralli kiersi vuonna 2013 Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa viikolla 24.
Matkan varrella viestireppua veivät paikalliset asukkaat, kuntapoliitikot, kyläyhdistykset, yrittäjät ja ruoan tuottajat.
Viestireppuun kerääntyi monipuolisen maakunnan makuja tuntureilta ja rannikoilta, järviltä ja peltoaukeilta muun muassa kalaa, rieskaa, marjoja, sieniä, poroa, lammasta, perunaa. Noin 550 kilometrin matkalla paikalliset toimijat esittelivät asuinpaikkansa ruokaperinteitä ja huipputuotteita.

Me ruokaralliin osallistuneet haluamme antaa paikalliselle ruokakulttuurille sille kuuluvan arvon. Haluamme, että kuluttajat saavat käyttöönsä helposti laadukkaita ja tuoreita paikallisia tuotteita. Haluamme vaalia ja kehittää paikallisia ruokaperinteitä sekä pitää yllä eri paikkakuntien omaleimaisuutta. Vetoamme yksittäisten kuluttajien valintoihin ja julkisen sekä kaupallisen hankintojen merkitykseen paikallisen ruokakulttuurin ja ruoantuotannon kukoistuksessa.”


Seija Varila ja Marja-Leena Vuollet tarjoilivat tervetuliaismaljan. Pikareissa oli Finn Springin vissyä ja mustaherukka/mansikka/vadelmamehua. Helena Saaarenpää oli keittänyt punaista heraa ja Marja-Leena huituvelliä leipäjuuston paloilla. Yleisölle annettiin reseptejä sekä Koti-lehtiä


Kaupunginjohtaja oli sitä mieltä, että huituvelliä pitäisi olla tarjolla kalajokisissa ravintoloissa, sen verran maistuvaa se hänestä oli!

Kalajoella Tapion tuvalla tarjottiin myös Tyngän myllyn ohrasuurimoista valmistettua ohrapuuroa, ja kaveriksi tyrnisoppaa. Tapahtumassa grillattiin ja koottiin ruokakori kalajokisista raaka-aineista.

Ruokaviestin tuli Alavieskasta ja sen otti vastaan Kalajoella kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raili Myllylä. Eteenpäin viestiä lähdettiin viemään polkupyörällä Yppäriin. 

Valmisteluun ovat osallistuneet myös paikalliset MTK-yhdistykset, Maa- ja kotitalousnaiset sekä uusi maaseutuelämyksiä-hanke, joka jatkaa siihen mihin Makuja maalta-hanke jäi.

Tapahtumaa järjestämässä olivat MTK-Kalajoki, Rieska-Leader sekä Maaseutuelämyksiä-hanke. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti